A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
Szivattyúk kiválasztása öntöző rendszerekhez - szivattyuk.hu
Mielőtt belevágunk egy telepített kerti öntözőrendszere megvalósításába érdemes tisztába kerülni néhány dologgal
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

Szivattyúk kiválasztása öntöző rendszerekhez

Miért érdemes előre gondolkodnunk?

Mielőtt belevágunk egy telepített kerti öntözőrendszereket megvalósításába és az a tervünk, hogy fúrt vagy ásott kútból történik majd a vízellátás, érdemes tisztába kerülni néhány dologgal, így elkerülhetővé válik számos zsákutca.

Mindenek előtt győződjünk meg róla, hogy a kút amelyet a feladatra alkalmazni szeretnénk valóban képes a tervezett rendszer vízellátására. Ennek megítéléséhez tisztába kell jönni azzal, hogy pontosan milyen szórófejeket szeretnénk telepíteni.

Az, hogy a kert mely részére milyen szórófej kerül, a kert öntözési sajátosságaitól függ. Az egyes szórófejek vízellátási igénye és az öntözőfejekből összeállított öntöző körök vízigénye fogja meghatározni, hogy mekkora a rendszer vízigénye. Értelemszerűen egy 90˚-os szögben öntöző fej sokkal kevesebb vízmennyiséget fogyaszt mint ugyanolyan, ám 180˚-ban öntöző fej. A szórófejekhez a vízigényt a gyártó minden esetben megadja, ezt kell figyelembe vennünk.

Tapasztalatunk szerint, ha más kiinduló pontunk nincs 4-8 l/min vízfogyasztással érdemes kalkulálni fejenként, kialakítástól függően. Mint azt fentebb már említettük, az öntözőrendszer általában ún. körökből épül fel. Az egy körön lévő szórófejek száma és az egyes szórófejek vízfogyasztása határozza meg az adott kör teljes vízfogyasztását. A köröket és a körökön elhelyezett szórófejeket célszerű úgy megtervezni, hogy a körök vízfogyasztása lehetőleg kiegyenlített legyen. Ez biztosítja, hogy az egyes körök üzemelése során a rendszer vízfogyasztása és a kútból kivett víz mennyisége egyenletes legyen.

Az öntözőrendszer megtervezésénél figyelemmel kell lenni arra, hogy nem elég pusztán a vízfogyasztást meghatározni. Fontos, hogy tisztában legyünk a rendszer betáplálási pontján szükséges nyomással is, annak érdekében, hogy a szórófejek a megfelelő nyomás biztosítása következtében biztosan kiemelkedjenek, megfelelően működjenek.

Nem elég azonban pusztán az alkalmazott szórófejek nyomásigényét ismernünk. A megfelelő nyomásérték meghatározásához kalkulálnunk kell a csővezeték által okozott nyomásveszteséggel is.

A gyakorlatban mi azt tapasztaljuk, hogy általában 3,0-3,5 bar betáplálási nyomást írnak elő a tervezők. Amennyiben egyéb adat nem áll rendelkezésre és a rendszer valamiért nem speciális, ez az érték kiindulópontul szolgálhat a méretezésnél. Számolnunk kell azonban azzal a ténnyel, hogy becsléssel soha nem helyettesíthető a tervezés!

Fentieken túl, már csak a kút és a rendszer közötti csőszakasz nyomásveszteségét kell figyelembe venni. Ez utóbbi érték a lefektetett csővezeték átmérőjének és az áramló víz mennyiségének függvényében változik, általában a csővezetékeki veszteség számítását segítő táblázatok könnyedén fellelhetőek, de azért némi támpontnak álljon itt néhány adat:

1 m3/h azaz 16 l/min térfogatáram esetén 3/4" azaz 19 mm belső átmérőjű vezetéken egy 10 méter hosszúságú egyenes csőszakaszon kevesebb mint 0,1 bar nyomásveszteség keletkezik.

2 m3/h azaz 32 l/min térfogatáram esetén 3/4" azaz 19 mm belső átmérőjű vezetéken egy 10 méter hosszúságú csőszakaszon nagyjából 0,3 bar nyomásveszteség keletkezik.

1 m3/h azaz 16 l/min térfogatáram esetén 1" azaz 25 mm belső átmérőjű vezetéken egy 40 méter hosszúságú csőszakaszon kevesebb mint 0,1 bar nyomásveszteség keletkezik.

2 m3/h azaz 32 l/min térfogatáram esetén 1" azaz 25 mm belső átmérőjű vezetéken egy 40 méter hosszúságú csőszakaszon nagyjából 0,3 bar nyomásveszteség keletkezik.

Ezekből az adatokból is látszik, hogy nagyon nem mindegy milyen belső átmérőjű csővezetéket telepítünk az öntöző rendszerbe. Az ideálisnál kisebb méretű vezeték az indokoltnál nagyobb nyomásesést okoz, emiatt nagyobb nyomású szivattyút kell választanunk.

Összefoglalva a rendszer vízigénye, a betáplálási nyomás értéke és a csővezeték vesztesége együttesen fogja meghatározni a szivattyú munkapontját. A munkapont ismeretében a szivattyú kiválasztása már gyorsan elvégezhető.

Ugrás a következő cikkre!