A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
Kerti szivattyú jó áron, raktárról magyar garanciával - szivattyuk.hu
Megbízható kerti szivattyút keres? Válasszon több száz darabos saját készletünkből. Ma megrendeli, holnap érkezik. Szakértelem már több mint 27 éve.
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Kerti szivattyú

aquastrong
wilo
pedrollo
speroni
dab
grundfos

Kerti szivattyúk kútból vagy természetes víznyerési helyről problémamentes öntözésre és locsolásra

9 méter önfelszívás
Több év garancia
Hosszú élettartam
Strapabíró kivitelek

Kerti szivattyú öntözésre, locsolásra, házi vízállásra. Különféle akár gázos vízre is alkalmazható önfelszívó képességú szivattyúk maximum 9 méteres kutakból történő szivattyúzásra. Ezek az önfelszívó szivattyúk fúrt vagy ásott kutakból történő szivattyúzásra egyaránt alkalmazhatóak. Akár INGYENES HÁZHOZ SZÁLLÍTÁSSAL!

Aquastrong EJWm kerti szivattyú
Aquastrong EJWm kerti szivattyú

Olasz felügyelettel Kínában gyártott, megbízható kerti szivattyú

23 990 Ft -tól
További részletek
WILO Initial HiPeri tisztavíz szivattyúk
WILO Initial HiPeri tisztavíz szivattyúk

Initial Line HiPeri - A WILO több évtizedes tapasztalata gazdaságos köntösbe csomagolva

31 200 Ft -tól
További részletek
PEDROLLO PK szivattyúk
PEDROLLO PK szivattyúk

Perifériális járókerekű szivattyú kis teljesítménnyel kompakt méretben

35 100 Ft -tól
További részletek
SPERONI CAM önfelszívó szivattyúk
SPERONI CAM önfelszívó szivattyúk

Önfelszívó kerti szivattyú 8 méteres szívóképességgel

További részletek
WILO Initial Jet kerti szivattyú
WILO Initial Jet kerti szivattyú

Initial Line Jet - A WILO több évtizedes tapasztalata gazdaságos köntösbe csomagolva

37 100 Ft -tól
További részletek
PEDROLLO JSW kerti szivattyúk
PEDROLLO JSW kerti szivattyúk

Önfelszívó kerti szivattyú 9 méteres szívóképességgel, 2 év garanciával

39 900 Ft -tól
További részletek
DAB JET önfelszívó szivattyúk
DAB JET önfelszívó szivattyúk

Önfelszívó kerti szivattyú család, a Grundfos minőségben

38 990 Ft -tól
További részletek
PEDROLLO 3-4 CP szivattyúk
PEDROLLO 3-4 CP szivattyúk

Önfelszívó öntözőszivattyú különlegesen csendes kivitelben

65 700 Ft -tól
További részletek
PEDROLLO JCR kerti szivattyúk
PEDROLLO JCR kerti szivattyúk

Önfelszívó szivattyú 8m szívóképességgel

66 600 Ft -tól
További részletek
WILO HiMulti 3 P szivattyú
WILO HiMulti 3 P szivattyú

Önfelszívó házkörüli szivattyúk öntözésre és locsolásra

122 400 Ft -tól
További részletek
WILO WJ kerti szivattyúk
WILO WJ kerti szivattyúk

Önfelszívó kerti szivattyú 8m szívóképességgel

53 900 Ft -tól
További részletek
PEDROLLO PLURIJET szivattyúk
PEDROLLO PLURIJET szivattyúk

Önfelszívó locsolószivattyú közepes teljesítménnyel

68 000 Ft -tól
További részletek
WILO MC szivattyúk
WILO MC szivattyúk

Nagy teljesítményű önfelszívó szivattyú, öntözéshez

További részletek
GRUNDFOS CHBasic PS szivattyú
GRUNDFOS CHBasic PS szivattyú

Többfokozatú általános házkötüli szivattyú

További részletek
GRUNDFOS JPBasic PS szivattyú
GRUNDFOS JPBasic PS szivattyú

Önfelszívó szivattyú előszerelt kivitelben

További részletek
GRUNDFOS JPBasic szivattyú
GRUNDFOS JPBasic szivattyú

Jet rendszerű önfelszívó kerti szivattyú

További részletek
GRUNDFOS CHBasic szivattyú
GRUNDFOS CHBasic szivattyú

Többfokozatú centrifugálszivattyú

További részletek
GRUNDFOS NSBasic szivattyú
GRUNDFOS NSBasic szivattyú

Egyfokozatú önfelszívó szivattyú közepes teljesítményre

További részletek
PEDROLLO CR szivattyúk
PEDROLLO CR szivattyúk

Rozsdamentes acél önfelszívó, házkörüli szivattyú

68 900 Ft -tól
További részletek

Kerti szivattyú, önfelszívó szivattyú

Amennyiben kertes házban lakunk vagy hétvégi házunk van úgy előbb-utóbb felmerül, hogy szeretnénk a nyári időszakban vagy azon kívül is megoldani a kerti öntözést, locsolást vagy egyéb vízellátást. Erre akár önfelszívó szivattyút is alkalmazhatunk. Érdemes tehát megismerkedni a különféle kerti szivattyúkkal és önfelszívó szivattyúkkal.

Az önfelszívó szivattyúk kisebb és nagyobb teljesítményben egyaránt elérhetőek. A gyakorlatban ezeket a szivattyúkat elsősorban öntözési, locsolási célra használják. Érdekes, hogy kezdetleges szivattyúkat kisebb vagy nagyobb vízmennyiség célzott mozgatására már időszámításunk előtt is használtak. Már akkor is elsősorban öntözési rendszereket működtettek velük, szerkezetüket és működési elvüket pedig először Archimédesz fogalmazta meg. Róla is nevezték el archimédeszi csavarnak az első vízszivattyút. Azóta számos szivattyúfajtát találtak fel és használatuknak területe is kibővült. A technológia fejlődése révén három önfelszívó szivattyú típust különböztetünk meg:

 • - az ejektoros más néven JET szivattyúkat,
 • - a hagyományos centrifugál szivattyúkat,
 • - valamint az ún. oldalcsatornás önfelszívó szivattyúkat.

Az önfelszívó szivattyúk típusairól

Az önfelszívó szivattyúk közt a JET típusú szivattyúk a háztartásokban legelterjedtebb típusok. Akár gáz tartalmú folyadékok szivattyúzására is alkalmasak belső kialakításuk révén. A JET rendszerű önfelszívó szivattyúk akár háztartási nyomásfokozásra is kiválóan alkalmasak. Ilyen például a webáruházunkban is kapható DAB Jet önfelszívó szivattyú.

A hagyományos centrifugál szivattyúk rendkívül hatékony eszköznek bizonyulnak nagyobb mennyiségű, víz szerű alacsony viszkozitású, kicsi és minimális méretű szilárd részecskét tartalmazó folyadékok szállítására is. A szó szorosan vett értelmében nem önfelszívók, de mivel van szívóképességük ezért mindenképpen szerettük volna megemlíteni a típust. A centrifugál szivattyúk

Az oldalcsatornás önfelszívó szivattyúkat különféle könnyű folyadékok szivattyúzására fejlesztették ki. Többnyire a vegyipari üzemekben is főleg a szűrésnél vagy kristályosításnál használt mosóvíz, vízhűtésű hőcserélők vize, vagy kazántápvíz keringetésére, mozgatására használják. Ritkábban híg szuszpenziók, szennyezett ipari vizek, könnyű zagyok továbbítására is alkalmazzák, bár ezek az anyagok a járókereket erősen koptatják, így nem javasolt az efféle felhasználás.

Milyen elemekből épülnek fel ezek a szivattyúk?

Az Archimédesz által készített szivattyú még egy nagyon egyszerű berendezés volt, manapság a víz mozgatására alkalmas gépek azonban már nemcsak egy hengerből és csavarból állnak, hanem motorból, szivattyúházból, szívó-nyomó csonkból, járókerékből, tengelyből és tömítésből.

A szivattyú meghajtó motorja üzemelhet robbanó motorral és elektromos árammal egyaránt, az utóbbi a leggyakoribb. A szivattyúház az a tér, ahol konkrét szivattyúzási folyamat zajlik. A szívócsonk a szivattyú azon része, ahol a víz a szivattyúházba ömlik nyomócsonkon keresztül pedig távozik a folyadék. Az tudnunk kell, hogy a szívó- illetve a nyomócsonkhoz pontosan illeszkedő belső átmérőjű csövet érdemes használni. A szivattyúk járókereke mozgatja a szivattyúházon belül a folyadékot. A szivattyúkban a folyadék többnyire tengelyirányban lép a szivattyúházba és arra merőlegesen fog távozni. A szivattyú tengelye a járókerék forgatásához szükséges. A szivattyúknál a mozgó, forgó alkatrészek miatt csúszógyűrűs vagy tömszelencés tömítéssel oldják meg a tengely tömítését.

Mit érdemes figyelembe venni az önfelszívó szivattyúk kiválasztásakor

A legfontosabb amivel tisztában kell lennünk az az, hogy az önfelszívó szivattyúk korlátozott mélységből képesek felszívni a vizet. A modern JET rendszerű kerti szivattyúk akár 9 méter mélységből is képesek felemelni a vizet, de a gyakorlatban azt szoktuk javasolni, hogy maximum 8 méter mélységet fogadjunk el mint biztosan működőképes lehetőség.

Adódik a kérdés, hogy mi lehet ennek az oka?

A magyarázat igen egyszerű. Mint minden műszaki eszköz a szivattyúk is kopnak, idővel veszítenek a nyomásukból és ezzel párhuzamosan lecsökken az a mélység ahonnan képesek kiemelni a vizet. Ezt fejben tartva és a nyolc méteres szívómélységgel kalkulálva nem ér majd bennünket évek múltán kellemetlen meglepetés, hanem ezzel szemben pont, hogy az elképzelésünk szerint, megfelelően fog üzemelni és vizet szállítani a beépített kerti önfelszívó szivattyú.

Milyen kiegészítőket használhatunk az önfelszívó szivattyúkhoz?

A megvásárolt és letelepített önfelszívó szivattyút feltehetőleg szeretnénk kényelmesen és biztonságosan használni. Erre remek lehetőséget nyújt, hogyha automatizáljuk a kerti szivattyú működtetését. Milyen jól hangzik és mennyire kényelmes is a valóságban, hogyha nem kell miden egyes alkalommal az elektromos vezetéket csatlakoztatni vagy éppen kihúzni a konnektorból aszerint, hogy éppen bekapcsolni vagy kikapcsolni szeretnénk a szivattyút. Erre valók a nyomáskapcsoló berendezések és az áramláskapcsoló szerkezetek.

Nyomáskapcsoló választása esetén nem csak hogy érdemes, hanem egyenesen kötelező hidrofor tartályt alkalmaznunk. Amennyiben szeretnénk elkerülni a szárazon futást, akkor érdemes megfontolnunk egy vízhiány védő kapcsoló beépítését. Ha egy fokkal modernebb megoldást szeretnénk alkalmazni, akkor áramlás és nyomáskapcsoló beépítését is megfontolhatjuk. Ekkor nem lesz szükségünk hidrofor tartályra és mivel ezek a készülékek figyelmemmel kísérik, hogy a csővezetékben áramlik-e a víz, így bizonyos körülmények közt a szárazon futás elkerülésére is kiválóan alkalmazhatóak.

További lehetőség a digitális nyomáskapcsoló beépítése, mely intelligens működésénél fogva szintén ügyel a szárazon futás elkerülésére egyben a nagy pontosságú nyomás beállítást is lehetővé teszi.

Az önfelszívó szivattyú telepítése

Ahhoz, hogy az önfelszívás biztosítva legyen, a szivattyút helyesen kell telepíteni. Az ideális szívási képesség elérése érdekében az önfelszívó szivattyút a víztározó hely vagy a kút közelébe érdemes telepíteni, így leginkább biztosítható, hogy a lehető legrövidebb legyen a szívóoldali csővezeték hossza. Ez azért fontos, hogy alacsonyabb legyen a szívóoldali nyomásveszteség.

A szívóvezetéket érdemes feltölteni folyadékkal, azaz légteleníteni még akkor is, hogyha egyébként a szivattyú képes az önfelszívásra! Ehhez szükségünk lesz lábszelepre, melynek szerepe az, hogy megtartja a vizet (nem engedi visszafolyni a kútba, ciszternába, illetve egyéb a víz származási helyére) a szívóoldali vezetékben.

Érdemes a telepítést szakemberre bízni, de őszintén szólva némi kéz-ügyeséggel azért meg lehet birkózni azzal a kihívással, amit egy önfelszívó szivattyú telepítése, beépítése jelent.

Az önfelszívó szivattyúk hatékony működése

A szivattyúk gazdaságos alkalmazásának alapfeltétele a szállítási feladatnak legjobban megfelelő, a legnagyobb hatásfokkal dolgozó szivattyú kiválasztása. A kiválasztásnál figyelembe kell vennünk a

 • - motor teljesítményét,
 • - a maximálisan elérhető nyomást,
 • - a berendezés által teljesíthető emelőmagasságot és
 • - az átfolyási sebességet is.

Mindennek hátteréről bővebben szakértői bejegyzéseinkben olvashat.

Az önfelszívó kerti szivattyú szívóteljesítménye és vízszállító kapacitása révén kiválóan alkalmas öntözéshez, locsoláshoz, de akár a kerti tavakból vagy ciszternákból származó víz szivattyúzásához is.

Nagyon fontos kiemelni, hogy az önfelszívó kerti szivattyúban - amennyiben nem fagybiztos helyre történt a telepítése - télre nem maradhat víz, hiszen könnyen szétfagyhat, ezért a ilyenkor vízleeresztő csavar segítségével vízmentesíteni kell az önfelszívó kerti szivattyút, majd kiszerelést követően fagymentes helyen tárolni a következő öntözési szezonig.

Az önfelszívó szivattyúk meghibásodása

Az önfelszívó szivattyúk is meghibásodhatnak sajnos, mint minden gép, szerkezet. A meghibásodások leggyakrabban a helytelen használatból adódhatnak. Ezek leginkább abban az esetben akkor fordulhatnak elő, ha

 • - szárazon fut a szivattyú,
 • - a nyomáskapcsolón elállításra kerül a kikapcsolási érték,
 • - elreped a szivattyúban található kerámiagyűrű a túlmelegedésről,
 • - beázik,
 • - esetleg szétfagy a szivattyúnk.

Jó tudnunk minderről annak érdekében, hogy elkerüljük a hibás üzemeltetésből eredő tehát valójában könnyen elkerülhető meghibásodásokat. Ha ezen dolgok elkerülésére odafigyelünk, akkor hosszú ideig használhatjuk az önfelszívó szivattyúnkat és nem kell költséges áron javíttatnunk a készülékünket.

Vajon meddig lesz működőképes az önfelszívó szivattyú?

Tapasztalataink szerint egy ideális körülmények között működtetett önfelszívó szivattyú közel 10 évig is működőképes lehet, de az sem ritka, hogy az érdeklődők egy több mint tíz-tizenkét éves vagy közel tizenöt éves önfelszívó szivattyút hoznak magukkal mintaként, melyet a háztartásukban használtak megelőzőleg.

Adódik a kérdés, hogy mi az amin múlik a szivattyú élettartama?

A válasz összetett, de mindenképpen függ a

 • - szivattyúzott víz minőségétől (értelemszerűen minél tisztább a víz, várhatóan annál hosszabb az élettartam), amely viszont a kút állapotától függ nagy mértékben.
 • - Az élettartam függ továbbá a szivattyú kapcsolási gyakoriságától is. Minél sűrűbben kapcsol be és ki egy szivattyú annál jobban terhelődik a motorja és ez visszavezet minket a korábban bekövetkező esetleges meghibásodáshoz.

Melyek a legjobb önfelszívó szivattyú és kerti szivattyú márkák?

Mindenkinek egyéni preferenciája van, így nehéz egyértelmű nyertest hirdetni. Minden esetre nagy biztonsággal állítható, hogy az általunk forgalmazott termékek választásával nem hibázhat. Egyaránt ajánljuk a Pedrollo, WILO, Grundfos és egyéb márkáinkat.

Vásároljon önfelszívó kerti szivattyút megbízható forrásból, szakértőktől, raktárról!