A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
IBC tartály - mit kell tudni róla? - szivattyuk.hu
IBC tartály - mit jelent az IBC rövidítés? Mit érdemes tudni róla? Hogy válasszuk ki a megfelelőt? Mit lehet tárolni benne - sav, lúg, olaj ...? Robbanásbiztos IBC tartályszivattyúk.
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

IBC tartály - mit kell tudni róla?

Mi az IBC tartály?

Az IBC tartályok az iparban használatos szabványos raklap alapterületi méretű többször felhasználható tartályok


Mit jelent az IBC rövidítés?

Az IBC rövidítés az angol Intermediate Bulk Container kifejezés rövidítése azaz IBC. Magyar fordításban talán a köztes ömlesztettáru-tartály kifejezés állja meg a legjobban a helyét. A IBC tartály egy szabványosított és elve folyadékok, paszták vagy egyéb nem teljesen szilárd halmazállapotú anyagok szállítására és tárolására tervezett eszköz.

Mit érdemes tudni az IBC tartályokról?

A mindennapokban gyakran műanyag tartályokkal találkozunk ám érdemes tudni, hogy ezek a tároló és szállítóeszközök lehetnek fémből esetleg valamilyen kompozitból vagy ezen anyagok valamilyen kombinációjából. Egyes esetekben tisztán rozsdamentes acél kivitellel is találkozhatunk. Tehát nem kizárólag műanyag IBC tartályok léteznek.

IBC tartály
Menke gyártmányú IBC tartályFormára a leggyakrabban tipikusan hasáb alakú IBC tartályokkal találkozunk, de ne lepődjünk meg, hogyha a Magyarországon leggyakrabban látott ún „egyköbös” ketreces műanyag IBC tartályon kívül esetleg valamilyen egyedibb formát látunk. Időnként adódhat, hogy a szállítási feladat vagy a szállított folyadék jellege miatt a feladatnak egy hagyományos hengeres tartály forma felel meg a legjobban. Nem meglepő, hogy ilyen szabványos raklap méretű alapra épített hengeres tartály forma IBC tartály is létezik. Érdekesség, hogy létezik például összecsukható IBC tartály is.

A ketreces IBC tartályok tipikus űrmérete 1040 liter, illetve 1200 vagy 1250 liter. Az 1000 literes kivitel a gyakoribb. A műanyag kivitelek általában PE (polietilén) anyagból készülnek, mivel a PE rendkívül változatos folyadékoknak (savak, lúgok) kémiailag ellenálló. Egyes edények ún. ADR minősítést is kaphatnak, melynek birtokában veszélyes áru is szállítható bennük közúton, illetve vízen vagy vasúton.

Az IBC tartály tervezésekor legfontosabb figyelembe vett ismérvek:


- szállíthatóság: eleve a szabványos raklap alapterületi méretben gyártják az IBC tartályokat;

- egymásra rendezhetőség: az egyes tartályok egymásra pakolhatók

- újra használhatóság: megfelelő tisztítási folyamatot követően újra használhatók


Az IBC tartályok szivattyúi

Az idehaza ismert és leggyakrabban alkalmazott műanyag IBC tartályokon felső töltő és alsó-oldalsó leeresztő nyílás is található. Bizonyos helyzetekben esetekben szükség lehet ezeknek a tartályoknak a gyorsabb töltésére vagy lefejtésére illetve átfejtésére. Ilyen esetekben tudnak segítséget nyújtani a kifejezetten ipari célokra kifejlesztett az IBC tartályokhoz alkalmazható Lutz tartály szivattyúk.

Amennyiben a felső nyílást vennénk igénybe az IBC tartály lefejtésre, akkor a Lutz B50 tartályszivattyú jelenti megoldást.

Lutz B50 IBC tartály szivattyú
Lutz B50 IBC tartályszivattyú


Amennyiben abban a helyzetben vagyunk, hogy az oldalsó alsó leürítő nyílást szeretnénk igénybe venni, úgy a Lutz B200 IBC tartályszivattyú fogja számunkra a megoldást szolgáltatni. Mindkét típus különféle vegyi ellenálló képességgel rendelkezik.


Lutz B200 tartályszivattyú használat közbenMinden közeghez a megfelelő IBC tartály szükséges

Bár elsőre nem mindenki számára egyértelmű, de a különféle folyadékokhoz más és más IBC tartály alkalmazandó. Egyes esetekben még a ketrec anyagminőségének is megfelelőnek lennie. Emiatt elmondható, hogy amennyiben nem vagyunk gyakorlott felhasználók, illetve ne ismerjük pontosan a műszaki igényeket érdemes szakértővel konzultálni. Ebből már egyből belátható, hogy ha az IBC tartály kiválasztásához is érdemes gondosan eljárni, akkor ez fokozottan igaz a lefejtéshez használt szivattyúk esetében is. A lefejteni szándékozott folyadék - legyen az sav, lúg vagy valamilyen egyéb veszélyes közeg – ismeretében szakértőink segítséget tudnak nyújtani a megfelelő típusú szivattyú kiválasztásában. A megfelelő tartály kiválasztását meghagyjuk az IBC tartályos cégek munkatársainak.

Sav, lúg vagy olaj lefejtése IBC tartályszivattyúval

Amennyiben valamilyen savat szeretnénk átfejteni IBC tartályból, akkor elsősorban műanyag szerkezeti elemekből felépített szivattyúra lesz szükségünk, akkor konkrétan polipropilén (PP) vagy polivinildén-fluorid (PVDF) alkalmazható sikerrel. Lúgok esetén rozsdamentes acél, illetve egyes esetekben PVDF szerkezeti elemeket részesítjük előnyben. Ásványi olajok szivattyúzásakor alumínium szerkezeti elemű tartályszivattyú alkalmazása is megoldást nyújthat.

Robbanásbiztos IBC tartályszivattyú

Egyes közegek, folyadékok szivattyúzásakor robbanásbiztos tehát Atex minősítésű tartályszivattyúra lesz szükségünk. Ebben az esetben műanyag szivattyútest alkalmazása nem lehetséges, mivel ezek a szerkezeti elemek elektrosztatikusan feltöltődhetnek és a felöltődött valamint egy alacsonyabb potenciálon lévő tárgy, emberi test közelségekor ez szikrát húzhat így belobbantva a folyadékot vagy annak gőzét. Robbanásbiztos tartály szivattyúzási feladatra emiatt rozsdamentes acél szivattyú kerülhet csak szóba.


Tehát az IBC tartályok rendkívül sokoldalúan használható eszközök, melyeket többféle kivitelben a legkülönbözőbb folyadék szállítására és tárolására alkalmazhatóak. Körültekintően eljárva hozzájárul a folyadékok biztonságos szállításához és tárolásához.


Ugrás következő cikkre!