A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
Hogyan működik a hidrofor tartály? - szivattyuk.hu
Hogyan működik a hidrofor tartály? Érdemes megismerni a hidrofor tartályok alapvető működését. Erről írunk ebben a posztban.
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

A hidrofor tartályok működése

A hidrofor tartály szerepeA mai házi vízművek fontos eleme a hidrofor tartály. Ezen tartályok szerepe kettős, egyrészt csökkentik a szivattyú nyomóoldalán elhelyezkedő rendszerre gyakorolt nyomásütést, mely szivattyú elindulásakor jöhet létre. Léteznek természetesen olyan szivattyúk, amelyek lágyindításúak és egy enyhén emelkedő meredekségű görbe mentén emelik fel a motor és ezáltal a szivattyú fordulatszámát.

aquasystem-hidrofortartaly-allo-vav.jpg

Aquasystem hidrofor tartály

Másrészt a hidrofor tartályok átmeneti tároló szerepet töltenek be. Ez a puffer szolgáltatás például házi vízellátáskor szükségeltetik, ugyanis ha nincs átmeneti tárolónk, már viszonylag kis mennyiségben kiengedett víz esetén is elindítaná a nyomáskapcsoló a szivattyút. Ennek igen egyszerű oka, hogy a víz nem összenyomható, emiatt a rendszerben található gázok (nyilván elsősorban a levegő) összenyomódása az, ami miatt minimális mértékben még egy zárt, vízes rendszerben is lehet egy pontig növelni és ezáltal tárolni némi nyomást. Ennek hártánya az, hogy amennyiben egészen kevés víz is kilép a rendszerből azzal együtt a meglévő nyomás is távozik. Ennek fordítottja is igaz, tehát egészen kevés víz mennyiséggel is lehet emelni a rendszer nyomását.

A hidrofor tartály működéseA régebben gyártott hagyományos hidrofor tartályok még azon az elven működtek, hogy egy zárt tartályba engedték be alulról a vizet, ezáltal összenyomva a tartáléy felső részében a levegőt. Ez azonban azzal a nem kívánatos jelenséggel járt együtt, hogy a bezárt levegő lassan-lassan eltávozott a vízel együtt. Napjainkban már gumimembrános tartályokat alkalmaznak, melyeknél a vizet és levegőt egy gumiréteg, gumizsák választja el hermetikusan egymástól. A gumizsák képes tágulni és a tartályban lévő levegő utánpótlására is ritkábban van szükség. De időközömként szükség van rá!

A tartály működés egyébként rendkívül egyszerű. A víz a rendszerből a tartály gumizsákjába kerül amikor a szivattyú üzemel. A levegő ekkor összenyomódik. A szivattyú kikapcsolásakor a víz beáramlása megáll. A rendszeren lévő vízvételi helyen megnyitott csapon keresztül a rendszerből a víz kifolyik, nyomását az tartályban összenyomott levegő biztosítja. Amint a rendszerben lévő víz nyomása a nyomáskapcsolón beállított bekapcsolási érték alá esik, a kapcsoló bekapcsolja a szivattyút.

hidrofor-tartyal-mukodese.png
Így működik a hidrofor tartály

Visszatérve a rendszerből kivett víz mennyiségére, fentiekből belátható, hogy hidrofor tartály beiktatása nélkül például már egy pohár víz kiengedése esetén is elindulna a szivattyú. Ezzel szemben ha van egy hidrofor tartályunk akkor az, hogy a szivattyú mikor kapcsol be kizárólag a tartály hasznos térfogatának függvénye. Az egyes tartályok hasznos térfogata eltérő, de mi azt tapasztaltuk, hogy nagy általánosságban egy-egy hidrofor tartály a névleges térfogatának körülbelül az egyharmadát képes tágulni, azaz a hasznos térfogata a névleges térfogat egyharmada.


Ugrás a következő érdekes írásra