A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
A fordulatszám szabályozott fűtési szivattyúk szerepe - szivattyuk.hu
Mi is a lényege ennek, és mi az amit megnyerünk (vagy nyerhetünk) ezekkel a szivattyúkkal? Kattintson és tudjon meg többet!
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

A fordulatszám szabályozott fűtési szivattyúk szerepe

2013 január 1 óta az EU területén gyártásból csak A energiaosztályú, nagy hatásfokú motorral szerelt fűtési keringető szivattyúk kerülhetnek forgalomba. A kereskedők a meglévő régi fűtési szivattyú készleteiket még értékesíthették, azonban a nem szabályozott szivattyúk lényegében eltűntek a piacról. A modern, energiatakarékos fűtési szivattyúk már mind kivétel nélkül fordulatszám szabályozott kivitelben készülnek. De mi is a lényege ennek, és mi az amit megnyerünk (vagy nyerhetünk) ezekkel a szivattyúkkal?

A modern fűtési rendszerekben sok éve elterjedt, az úgynevezett termosztatikus radiátorszelepek alkalmazása, melyek nagyon leegyszerűsítve azt a szerepet látják el, hogy egy adott helyiségben a radiátorba mindig a környezeti hő igénynek megfelelő mennyiségű fűtővizet engedik be. Ezt a gyakorlatban egy egyszerű mechanikával érik, mely a környezeti hőmérséklet függvényében növelni vagy csökkenteni képes a szelepen keresztül átáramló víz mennyiségét. Értelemszerűen hidegebb környezeti hőmérséklet esetén több, míg magasabb érzékelt hőmérséklet esetén kevesebb fűtővizet engednek keresztül. Így szabályozza a fűtési rendszerből, az adott helyiség fűtésére "kivett" fűtési víz mennyiségét. Nyilván jelentős egyszerűsítést írtuk, de az alapelv megértése itt a lényeg.

Fentiekből következik, hogy az ilyen szelepekkel felszerelt épületekben (az épületen belüli elhelyezkedésének, fekvésének és a kültéri hőmérsékletnek a függvényében) minden egyes helyiség eltérő mértékben szorul rá a fűtésre, eltérő mennyiségű fűtési vizet "használ fel". Tovább variálja a helyzetet, hogy az egyes napszakokban, ahogyan vándorol a nap tovább módosulhat az egyes szobák természetes melege, így tovább kombinálva az egyes helyiségek lehetséges fűtővíz igényét. Belátható, hogy a szóban forgó fűtési rendszer elemei meglehetősen dinamikusan változhatnak, így összeségében maga a rendszer is folyamatosan változóban van. Ha pedig a rendszer változik, miért ne változhatna vele együtt a fűtési szivattyú áltl keringetett víz mennyisége is?

Gondoljunk, bele, vajon mekkora vízmennyiség igényt támaszt ugyanaz a rendszer +5 °C körüli és -15 °C kültéri hőmérséklet esetén?

Régebben, tízenöt avyg húsz éve a fűtési szivattyúk túlnyomó többségében fix fordulatú szivattyúk voltak. Ez a gyarkolatban azt jelentette, hogy a tervezők kiszámolták mekkora az dott fűtési rendszer a szabványok és a hőérzet kielégítéséhez és ehhez kiválasztották a megfelelő ámde fix fordulatú fűtési szivattyút. Nem tudták azonban figyelembe venni azt a tényt, hogy a téli hónapokban csak elenyésző számú olyan nap van, amikor a rendszernek a számított elméleti maximális értéken szükséges üzemelnie. A többi napon lényegében értelmetlenül forgatjuk meg a fűtési rendszert magas kapacitáson. Logikus tehát, hogy megpróbáljuk a szivattyú teljesítményét illeszteni a rendszer igényeihez. Ezt a fordulatszám változtatásával tehetjük meg.

A fordulatszám szabályozott fűtési szivattyúk legfőbb szerepe tehát az, hogy megfelelően szabályozott fűtőelemekkel felszerelt rendszerekben segítsen optimalizálni a szivattyú által keringetett víz mennyiséget és ezen keresztül a fűtési szivatty által felvett elektromos teljesítményt. Egyes kimutatások szerint a téli hónapokban a fűtési szivattyú az egyik legnagyobb elektromos energia fogyasztó eszköz a háztartásokban. Ha tehát Önnek thermosztatikus radiátorszelepei vannak, egy megfelelően üzemeltetett fűtési szivattyúval drasztikusan lefaraghatja villanyszámláját.

Érdemes körülnézni modern fűtési szivattyúink közt!