A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
Feljövőben az okos szivattyúk - szivattyuk.hu
Az új generációs automatikus fordulatszám szabályozású szivattyúk megjelenése a vízellátók piacán nagy változásokat indíthatnak el
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

Feljövőben az okos szivattyúk

2017 tavaszán a Grundfos Magyarországon is bemutatta a Benelux államokban már bő egy éve fogalomban lévő legújabb házi vízálltó berendezését a Grundfos SCALA2-őt, melynek legfontosabb szolgáltatása, hogy a tényleges szivattyúzási vagy vízellátási igényünkhöz nagyon könnyen beállítható berendezésről van szó. Mindehhez pedig elérhető ár társul.


Meggyőződésünk, hogy hasonló fordulópontot jelent a SCALA2 piacra kerülése a házi vízellátásban, mint tíz éve az érintőképernyős okos telefonok megjelenése jelentett a telekommunikációban. Az elmúlt nagyjából hat évben egyes EU-s energiatakarékossági direktíváknak köszönhetően teljesen általánossá váltak a fordulatszám-szabályozós fűtési keringető szivattyúk.

Hogy működik egy okos szivattyú?


A lényeg röviden az, hogy egy adott szivattyú által szállított víz mennyiségét és nyomását csak egy módon tudom nagy pontossággal és hatékonyan szabályozni, mégpedig a meghajtó motor fordulatszámának változtatásával. Két évtizede ehhez még nagyon költséges frekvenciaváltó beépítése volt szükséges. Napjainkban azonban ez már minden új, modern fűtési szivattyúban alapvető funkció.


Miután a fűtési szivattyúk esetén már rendelkezésre áll a technológia, immáron csak idő kérdése volt, hogy mikor kerülnek bele a ház körüli vízellátó szivattyúkba is olyan hardver és szoftver elemek, melyek lehetővé teszik a kifinomult, szoftveres vezérlést. Úgy gondoljuk, hogy a 2017-es év fontos év abban a tekintetben, hogy immáron elérhetővé vált a mindennapokban is az ipari technológiákban már régóta alkalmazott fordulatszám szabályozás.

Miért fordulópont az idei év?


Egy szivattyú kiválasztása illetve egy megfelelő házi vízmű összeállítása némi szaktudást igényel, nem is beszélve a helyszínei beüzemelésről. Míg egy normál vízműnél már magának megfelelő a fix fordulatú szivattyúnak a kiválasztása is jártasságot és tapasztalatot feltételez, addig az okos vízműveknél/szivattyúknál erre szinte semmilyen szükség sincs.


A Grundfos SCALA2 beépített fordulatszám szabályozással rendelkezik így nincs szükség a jelleggörbe és munkapont fogalmak mélyebb ismeretére és pontos illesztésére. Lényegében elegendő annyit tudni, hogy nagyjából egy városi vízhálózat nyomására van szükség a felhasználási ponton, a kútban a vízszint pedig nincs mélyebben mint 7 m. De akkor is nyugodtan beépíthető a SCALA2, ha olyan helyen lakunk, ahol úgy érezzük nem elegendő a hálózati víz nyomása (pl hegyvidék).


A lényeget tekintve egy rövid konzultáció során eldönthető, hogy egy adott fordulatszám szabályozós szivattyú vagy berendezés alkalmazható-e egy adott feladat megoldására, és helyszínen néhány gombnyomással addig változtatható a szivattyú vízszállító teljesítménye, amíg az a célnak megfelel.


Közép távon azt prognosztizáljuk, hogy a mostani viszonylag összetett vízellátók mellett meg fognak jelenni az egyszerűbb, kevésbé rugalmasan állítható ámde versenyképes árú fordulatszám szabályozott szivattyúk. Ennek nagyon egyszerű ok van: nem lesznek a felhasználók egy adott, rögzített fordulatszámú szivattyú egyetlen fordulatszámához “kötve". Több fordulatszám, nagyobb rugalmasságot jelent.


Azt gondoljuk, hogy ezek az egyszerűbb berendezések nem fognak annyi funkciót kínálni, azonban általuk elérhetővé válik, hogy olyan modellek, amelyek jelenleg csak többféle motorral szerelt verzióikkal tudják lefedni a vásárlói igényeket, részben vagy egészben ki fognak váltódni az állítható fordulatszámú szivattyúk által.


Ugyan a szakértő segítséget a jövőben sem lesz érdemes kihagyni, de hasonlóan egyszerű (vagy tetszés szerint éppen hogy komplikált) feladat lesz szivattyút vásárolni, mint manapság mondjuk televíziót vagy laptopot.


Ha kérdése van a témával kapcsolatban, hívjon minket +36 (1) 222 0238 telefonszámon vagy látogasson meg minket üzletünkben!