A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
Centrifugál szivattyúk - szivattyuk.hu
Centrifugál szivattyúk működési elve egyszerűen, laikusok által is megérthetően leírva.
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

Centrifugál szivattyúk

Sokféleségüknek és ezáltal sokfelé történő alkalmazhatóságuknak köszönhetően a centrifugál szivattyúk nem véletlenül tettek szert ekkora népszerűségre. A működési elvük a perdületváltozás elvén alapul, ennek megérétéséhez készítettük ezt a bejegyzést.

Az alábbi video segít megérteni, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban:


Mint az látható a vízszintesen elhelyezkedő, szívócsonkon lép be a folyadék a hidraulikába, ahol kapcsolatba kerül a szivattyú járókerekével. A járókerék egyenletes forgó mozgást végző alkatrész, szerepe a forgó motor enrgiájának átadása a foyladékra. A járókerékben elhelyezkedő ún. lapátok kényszerítik a folyadékot a tengely felől a járókerék szélei felé történő egyfajta örvénylő áramlásra.

A járókerék széleinél kilépő folyadék mozgási energiája magasabb mint a szívócsonkon belépőé. A megnövekedett mozgási energiájú folyadékot a szivattyúház segítségével a járókerék körül elvezetik a szivattyú nyomóscsonkjához.

Azt az összefügést amely alapján egy szivattyú folyadék szállító képessége megismerhető, leírható szivattyú jelleggörbének nevezzük. Azt a pontot ezen a jellegörbén, amely leírja, hogy a centrifugál szivattyú mekkora szállítókapacitással milyen nyomás mellet szállítja a folyadékot a szivattyú munkapontjának nevezzük. Az jelleggörbéről, és az adatok alapvető értelmezéséről már korábban írtunk a szivattyúk adatairól szóló bejegyzésben.


frisstíve: 2018.01.23.