A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
Tudnivalók a nyomáskapcsolókról röviden - szivattyuk.hu
Rövid, általános jellegű ismertető a nyomáskapcsolók szerepéről, valamint néhány tudnivaló a szivattyúk üzemeltetésével kapcsolatosan.
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

Tudnivalók a nyomáskapcsolókról röviden

Mire való a nyomáskapcsoló?

Nyomáskapcsolót akkor alkalmazunk, ha szeretnénk automatizálni a szivattyú be- és kikapcsolását.


Hogyan működk?

A nyomáskapcsolóérzékeli a nyomáscsökkenést (például mert kinyitottunk egy kerti csapot) a csővezetékben és amikor a nyomás eléri az előre beállított bekapcsolási értéket, feszültség alá helyezi a szivattyút, azaz bekapcsolja azt. A kikapcsolás menete ennek az ellenkezője, azaz amikor a
nyomáskapcsoló érzékeli, hogy a csővezetékben az előre beállított kikapcsolási nyomásérték fölé emelkedett a nyomás, kikapcsolja a szivattyút. Ezek a kapcsolók előre beállított gyári be- és kikapcsolási értékekkel rendelkeznek, melyek az átlagos felhasználó számára többnyire megfelelőek.


Mire figyeljünk?

Nyomáskapcsoló vásárlásánál ügyelni kell a kapcsoló működési nyomástartományára. Amennyiben a szivattyúnk zárónyomása (a zárónyomásról bővebben A szivattyúk adatiról című részben foglalkoztunk), meghaladja a nyomáskapcsoló működési tartományának felső értékét, válaszunk másik olyan kapcsolót amely megfelelő. Szükség lehet a nyomáskapcsoló egyedi, saját igényeinkhez jobban igazodó beállítására. Ehhez használjuk mindig a nyomáskapcsoló kezelési utasítását!Röviden a nyomáskapcsoló beállításáról

A beállításhoz jól jöhet, ha tudjuk milyen elven is működik pontosan a kapcsoló. A legelterjedtebb nyomáskapcsolók rugós elven működnek. A kapcsoló belsejébe pillantva többnyire két rugót fogunk találni.

Az egyik rugó - általában a nagyobb - a bekapcsolási nyomásért (szaknyelven minimális nyomás) a másik rugó pedig az első rugóhoz képesti nyomáskülönbség (szaknyelven hiszterézis) beállítására szolgál.

Elsőként a hiszterézis állító csavar meglazítását követően mindig a bekapcsolási nyomást, majd azt követően pedig a kikapcsolási nyomást állítjuk be! Értelemszerűen, mivel a második rugó csak a nyomáskülönbséget állítja a bekapcsolási értékhez képest, így annak állításával a be- és kikapcsolási érték közötti tartományt szűkítjük vagy bővítjük. Nem érdemes ezt a nyomáskülönbséget 1 bar alá állítani. Az értékek beállításához használjunk manométert.

A nyomáskapcsolóval üzemelő rendszerekben szükség lesz hidrofor tartály alkalmazására. A hidrofor tartályokról bővebben A hidrofor tartályok című részben esik majd szó.Ugrás a következő cikkre!További kapcsolódó linkek

» Áramláskapcsoló
» Nyomáskapcsoló