A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
A lágyindítás előnyei búvárszivattyúk esetén - szivattyuk.hu
Összeszedtünk néhány érvet a lágyindítású búvárszivattyúk mellett, érdemes elolvasni és megtekinteni videót!
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

Lágyindítás előnyei búvárszivattyúk esetén

Mit nevezünk lágyindításnak?

A lágyindítás nagyon röviden azt jelenti, hogy a szivattyú motorját a bekapcsolást követően előre eltervezett módon pörgetik fel az üzemi fordulatszámra. Ez az ún. üzemi fordulatszám típusonként változó lehet illetve a szabályozott fordulatszámú szivattyú motorok esetén az üzemi körülényektől nagyban függ.


Mik az előnyei a lágyindításnak?

Elketromos oldalról nézve a hagyományos, nem szabalyozottan elindított szivattyúk motorja indításkor több áramot vesz fel, így az elektromotor egy nagyobb, ugrásszerű áramfelvétel miatti terhelésnek van kitéve. A lágyindítású motorok ezt a stresszt teljesen elkerülik, így hosszabb az élettartam.

A vízrendszer felől nézve a dolgot a hagyományos szivattyú lényegében azonnal leadja az üzemi nyomását, míg a lagyindítású szivattyú fokozatosan pörög fel, így nincs a rendszerben ún. vízütés ezáltal minimalizálja a vízrendszer elemeiben kialakuló lehetséges károkat.

Ilyen lágyindítású szivattyúk például a Grundfos SQ búvárszivattyúk és Grundfos SQE búvárszivattyúk.

Alább látható egy a Grundfos által elvégzett lágyindítás teszt, amelyben egy hagyományos és lágyindítású szivattyút hasonlítank össze.