A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
A búvárszivattyúkról - szivattyuk.hu
Rövid leírás, ismertető valamint néhány tudnivaló a csőkút vagy más néven búvárszivattyúkról, működésükről
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

A búvárszivattyúkról

Magyarországon számos helyen, kertekben, családi házaknál de akár ipari üzemekben is fúrt- vagy (egyes esetekben és elsősorban házaknál) ásott kutakból nyert vízzel öntöznek, locsolnak vagy látják el a legkülönbözőbb felhasználásokat tiszta vízzel. Ezekből a kutakból való vízkitermelés leghatékonyabb módja, ha a kútba egy szivattyút helyezünk el. Erre szolgálnak az ún. csőkút szivattyúk vagy más néven búvárszivattyúk.

A legtöbb gyártónak 4" átmérőjű, fúrt kútba leereszthető szivattyúja létezi a kínálatában. A leggyakoribb a 96-99mm közötti szivattyúátmérő, de egyes gyártók kínálatában 3" azaz kb 76mm átmérőjű szivattyú is található a gyártási programjában. Ipari alkalmazásokra és nagyobb vízhozamra tervezett és épített kutakba ennél nagyobb átmérőjű szivattyúkat is gyártanak.

A csőkút szivattyúk merülőmotoros szivattyúk, ami egyben azt is jelenti, hogy a szivattyú motorjának külső hűtését a kút vize biztosítja. Egészen pontosan, a kútban a szivattyú motor mellet áramló víz az, amely a motor működése közben keletkező hőt elvezeti, ezért nagyon fontos, hogy a csőkút szivattyúk egyéb felhasználásainál (pl medenceürítéskor) is biztosított legyen a szivattyú körül a megfelelő vízáramlás. Ennek érdekében ilyen - nem fúrt kúti - felhasználásoknál ún. köpenycsövet alkalmaznak.

A legtöbb laikus érdeklődő nincs tisztában azzal, hogy mik azok az adatok és melyek azok az ismeretek, amelyeknek fontos a birtokában lennünk ahhoz, hogy az adott kúthoz megfelelő szivattyút ki tudjuk választani.

Mindenek előtt ismerni kell a kút teljes mélységét. Másrészt ismernünk kell, a kút ún. üzemi vízszintjét. Ez alatt azt a vízoszlop magasságot értjük a kútban, amely akkor alakul ki, ha a kútból vizet vételezünk, mégpedig annyit amennyire üzemszerűen szükségünk van. Ezt elvben a kút elkészítésekor a kútfúró méri ki számunkra. Ún. \'ökölszabályként\' említhető, hogy házi vízellátásra (2-3 fő) kb 1,0-1,5m3/h, öntözésre locsolásra (átlagos kert esetében)1,5-2,0m3/h vízhozamra lesz szükségünk. Nagyobb kertek vagy például öntözőrendszerek, sportpályák esetében a szükséges vízmennyiség mindeig egy számított érték. Tehát ideális esetben ismerjük, hogy a számunkra szükséges felhasználás esetén, milyen üzemi vízszintre áll be a kút. Ez a szint lesz az ún. vonatkoztatási szintünk, ez alá merítjük a szivattyút, és ennek ismerete is szükséges ahhoz, hogy kiszámíthassuk mekkora emelőmagasságú szivattyúra van valójában szükségünk.

Ajánlatos, hogy a kútba helyezett szivattyút a kút fenekétől legalább egy méter távolságra függesszük, így megelőzhetünk számos problémát a napi használat során. Elsősorban nagyon mély kutaknál célszerű figyelembe vennünk, hogy a szivattyúk a folyadékoszlop nyomása következtében csak bizonyos korlátok közötti merülési mélységre alkalmazhatók, mert az elektromos motor terében uralkodó nyomás esetleg kisebb mint szivattyú feletti vízoszlop nyomása, ami vízbetörséhez vezethet. Ajánlatos a merítési mélység felől tájékozódni, amennyiben nagy mélységbe kívánunk szivattyút alámeríteni.


Ugrás a következő cikkre!
További kapcsolódó linkek

» Búvárszivattyú