A szivattyuk.hu oldal ún. cookie-kat használunk.
A részletekért tekintse meg Adatkezelési szabályzatunkat.
Elfogadom
A centrifugál szivattyú működése - szivattyuk.hu
Nézzünk meg egy videót a centrifugál szivattyú működéséről
Hívjon minket! +36 (1) 222 0238

Szakértőink írták

További cikkeink »

A centrifugál szivattyú működése

Manapság a legelterjedtebb szivattyúk a perdületváltozás elvén működő úgynevezett centrifugál szivattyúk. A legtöbb folyadékszivattyú ezt az egyszerű elvet használja arra, hogy a szállított víz (vagy egyéb folyadék) mozgási energiáját megnövelje.

A működés elve a következő: a járókerék forgó mozgása egy mesterséges örvényt kelt. A folyadék a járókerék be annak tövénél lép be és a széleinél lép ki abból. A belépő folyadék a járókerékben kiképzett lapátok közt a forgó mozgás és a járókerék lapátok ívének együttes hatására a tengelytől távolodó mozgásra kényszerül, fokozatosan felgyorsulva. Ezzel egyfajta mestersége örvény képződik.


A következő videó segít a működési elv megértésében:A videón egy egylépcsős, úgynevezett egyfokozatú csigaházas szivattyú működési elve látható. Léteznek ettől eltérő többlépcsős kivitelű centrifugál szivattyúk, melyeknél a további lépcsők a nyomás fokozását szolgálják azon az egyszerű elven, hogy az egyes fokozatok vagy lépcsők, lényegében önálló szivattyúnak tekinthetőek. Ezeknek a lépcsőknek a nyomóágát a következő lépcső szívóágához vezetik, így a sorban következő fokozat egy magasabb nyomásról kezdve emeli tovább a folyadék nyomását. Ezen az elven elvileg korlátlanul lehetne növelni a folyadék nyomását, azonban ennek a tengely forgatásához szükséges energia és a szerkezeti elemekre jutó különféle fizikai erők gátat szabnak. Ennek ellenére nem ritka - különösen a csőbúvár szivattyúknál - a harminc közeli lépcső szám sem. Ekkor természetesen kisebb méretű járókerékről beszélünk. A járókerék és a ház együttesét nevezik hidraulikának.